De oorspronkelijk opzet van de digimagazines was om bestaande artikelen te bundelen naar voor de doelgroep belangrijke thema's. Dat zou ook moeten bijdragen aan een hogere ranking van de titel op die thema's in Google.
Door rijke, lineaire online specials te maken willen we de aandacht van de doelgroep richten en houden op de onderwerpen die er voor hen toe doen.
Dit uitgangspunt en de andere overwegingen van de Vakmediane-redacties, -uitgevers en -marketeers bij het maken van digimagazines, hebben we gepeild in een enquête. De resultaten daarvan vind je hier.
Lees verder
Uit de enquête en in de workshop bleek dat sommige titels de digimagazines redactioneel plannen (bijv. Logistiek en AMT) terwijl andere zich vooral door commerciële mogelijkheden laten leiden (bijv. AMweb).
Ook zijn er andere aanleidingen om een digimagazine te maken, zoals rond een event.
Ook als voor digimagazines wordt uitgegaan van bestaande content, dan nog blijkt het in de praktijk nodig om deze aan te passen (aan de actualiteit, aan de redactionele context) en om nieuwe content toe te voegen. Content die speciaal voor digimagazines wordt geproduceerd wordt daarna ook op websites en in print gebruikt.
Tijdens de workshop in Doetinchem werd het idee geopperd om themanummers actueel te houden. Een editie van Misset over het verbouwen van café's zal bijvoorbeeld altijd relevant zijn en kan periodiek worden bijgewerkt.
Digimagazines zijn eigenlijke een bijzondere website, met een lineaire structuur, een begin en een eind. De URL moet verspreid worden. Een e-mail nieuwsbrief is daarvoor de meest gebruikte vorm. Maar ook social kanalen en andere online websites kunnen worden ingezet om het digimagazine te distribueren. Al die kanalen worden volgens de respondenten ingezet. Toch lijkt hier nog winst te halen, zoals op deze pagina te lezen is.
Hoe de magazines worden gelezen kun je volgen in dit Google Datastudio Dashboard.
Hierin zijn de leesgegevens te selecteren per periode, per titel, editie, device en andere variabelen. Nadere uitleg en informatie kun je eventueel krijgen bij Vakmedianet Webbeheer of bij Fullmoon.
We vroegen jullie naar hoe tevreden je bent met aantal lezers, leesduur en aantal gelezen pagina's. Gemiddeld is dat tevreden tot matig tevreden. Bij de openingsrate van de nieuwsbrief valt nog iets meer winst te halen.
Kijkend naar het aantal bezoekers dat via de e-mail nieuwsbrief bij het magazine komt denken we dat hier de grootste slag te maken valt. Een aantal tips daarvoor geven we op deze pagina.
Ook bij andere klanten zien we verder dat goed beeldmateriaal essentieel is om lezers te boeien.